Back to the basics met deze heerlijke appelcake.
Recept
De klassieke appelcake
Stap voor stap
Wanneer ik aan appelcake denk, krijg ik spontaan een gevoel van sentiment. Voor dit recept gebruiken we dan ook een kookboek die al verschillende generaties heeft overleefd - en die bijgevolg slechts met haken en ogen aan elkaar hangt. Lekker oldschool en een echte topper. Hmmm.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Klop de boter tot je een zachte romige massa krijgt.
- Voeg de suiker, de vanillesuiker en het citroensap toe en meng onder elkaar. Voeg vervolgens ook de eieren toe en mix goed.
- Zeef de bloem en meng onder de massa.
- Schil de appelen en snij elke appel in 4 partjes. Ontdoe van het klokhuis. Maak in elk partje om de 2 millimeter insnijdingen aan de buitenkant van de appel.
- Neem een bakvorm. Gebruik een klontje boter om de binnenzijde in te vetten, waarna je vervolgens een beetje bloem in de vorm schud totdat aan de volledige binnenkant een dun laagje kleeft. Giet de overtollige bloem terug uit de vorm.
- Stort het deeg in de ingevette bakvorm. Verdeel de partjes over het deeg en duw ze er mooi in.
- Bak de appelcake ongeveer 1 uur lang in de voorverwarmde oven. Controleer of de cake gaar is door er met een scherp mes of een satéstokje in te prikken. Komt die eruit zonder dat er nog restjes aan kleven, dan is de appelcake gaar.
- Laat de cake even rusten en haal vervolgens uit de bakvorm om verder af te koelen. Indien gewenst kan je abrikozenconfituur op de nog warme cake smeren. Werk af met bloemsuiker.
Ingrediënten
Voor de cake:
- 3 appelen
- 300 g zelfrijzende bloem
- 200 g boter
- 200 g suiker
- 4 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- Sap van 1/2 citroen
Voor de afwerking:
- abrikozenconfituur
- bloemsuiker